Προκηρύχθηκε σήμερα ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door). Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των...
250 εκατ. Βαρελιών. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο, όπου τα αποθέματα εκτιμάται (απο την κυβέρνηση) ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως τις 2 Ιουλίου να υποβάλλουν προσφορά.
Κόντρα κυβέρνησης – επιστημόνων
Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας. Διαφορετική γνώμη έχουν Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι λένε πως τα κοιτάσματα της Ελλάδας είναι πολύ πιο πλούσια από όσο υποστηρίζει το υπουργείο.
Κοίτασμα και στην Αιτωλοακαρνανία;
Οπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβράαμ Ζελιλίδης «υπάρχουν 3 περιοχες στη χερσαία Δυτική Ελλάδα. Η μια περιοχή είναι στα Ιωάννινα, μια περιοχή ειναι στην Άρτα και μια περιοχή είναι από την Πρέβεζα και την Αμφιλοχία μέχρι τη Λευκάδα. Αυτα ειναι τα χερσαία κομμάτια. Βάση των δεδομένων που υπαρχουν στην Αλβανία όπου ήδη δουλεύουν οι Καναδοί το κοίτασμα των Ιωαννίνων το υπολογίζουμε σε 500 εκατομμύρια βαρέλια και όχι σε 80 εκατομμύρια βαρέλια που λέει το υπουργείο. Οι εταιρείες ποιον θα πιστέψουν το υπουργείο ή τους επιστήμονες που δουλεύουν 20 χρόνια στην περιοχή;»
agrinioculture.gr