Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Έσπασε ο Ρίβιος...


Παπαδατιώτικα Νέα
                                                

Στο κέντρο του οικισμού Ρίβιου του Δ. Δ. Παπαδάτου Ξηρομέρου κάθε χειμώνα ένας υπόγειος ποταμός εκβάλει με ορμή προς τη λίμνη και την τροφοδοτεί με νερά ορι­σμένους μήνες του έτους, συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάϊο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πού επικρατούν την κάθε χρονιά. Γενικά η ροή και η ποσότητα του νερού του εξαρτώνται από τις βροχές και τα...
χιόνια πού πέφτουν, καθώς και από τους ανέμους πού φυσούν. π.χ. με το βοριά το νερό ελαττώνεται, ενώ με το λιώσιμο των χιονιών αυξάνεται.
Το ξεκίνημα του είναι γνωστό με τη λαϊκή φράση: «Έσπασε ο Ρίβιος» και η κοίτη του ή αβαθής είναι γνωστή με τη λέξη «αυλάκι».
Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πόλο έλξης και παρατήρησης για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
 Εξαιτίας  των πολλών  βροχοπτώσεων αυτή την περίοδο το ποτάμι «Ρίβιος» εκβάλλει σε μεγάλες ποσότητες στη λίμνη Αμβρακία και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα φυσικό φαινόμενο πραγματικά εντυπωσιακό, μιας και χιλιάδες μικρά ψάρια «συνωστίζονται» στην κυριολεξία στο σημείο αυτό και σε μια περιοχή διακοσίων περίπου μέτρων. Η διαφορά θερμοκρασίας του ποταμού σε σχέση με την λίμνη, προφανώς δημιουργεί τις συνθήκες για αυτή τη διαδικασία, που σύμφωνα με τους ντόπιους αφορά στην αναπαραγωγή του πολύ γνωστού «λιμνίσιου» ψαριού, της δρομίτσας.
Όπως αναφέρεται, η δρομίτσα αυτήν την περίοδο, προτιμά τα ζεστά νερά του ποταμού «Ρίβιου» για να εναποθέσει εκεί τα αυγά της. Όμως χιλιάδες από αυτά τα ψάρια και φυσικά και ο γόνος τους εξοντώνονται από ερασιτέχνες ψαράδες που συλλέγουν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες κιλά με απόχες.
Στην περιοχή, ειδικά τις βραδινές ώρες, ερασιτέχνες ψαράδες, που γνωρίζουν εδώ και χρόνια αυτό το φυσικό φαινόμενο, με απόχες στα χέρια συλλέγουν τεράστιες ποσότητες του συγκεκριμένου ψαριού, χωρίς κανέναν έλεγχο και προφανώς έτσι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στον έτσι κι αλλιώς μικρό ιχθυοπληθυσμό της λίμνης. Οι «ψαράδες» δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν, γι 'αυτό και απαιτείται να σταματήσει αυτή η απόλυτη αναρχία-απληστία των συγκεκριμένων ερασιτεχνών αλιέων που έχει σαν αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό χιλιάδων ψαριών και την αποδυνάμωση του ιχθυοπληθυσμού της λίμνης.
Αυτή την εποχή λόγω των πολλών βροχοπτώσεων  ποταμός εκβάλει μεγάλες ποσότητες νερού. Κοπάδια από δρομίτσες ανεβαίνουν από τη λίμνη διαπλέουν ανάδρομα την κοίτη του ποταμού, φτάνουν στις πηγές και παραμένουν εκεί για μέρες. Ντόπιοι και περαστικοί ψαρεύουν εύκολα μεγάλες ποσότητες.
Θα πρέπει η συλλογή των ψαριών να γίνεται με μέτρο, ώστε να αυξηθεί ο ιχθυοπληθυσμός της λίμνης Αμβρακίας.

Παπαδατιώτικα Νέα










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου